четверг, 30 января 2014 г.

Вкус праздника весны

As one of the most important aspects of the Spring Festivalfood is essential to a healthyhappy new year in Chinese traditionand many dishes are imbued with auspicious and symbolic meanings either because of the appearance or the pronunciation of its Chinese name.
  

In Northern China, people usually eat jiaozi (dumplings), which first appeared in China some1,600 years ago. The Chinese pronunciation of jiaozi means "midnight" or "the end and the beginning of time". Its crescent shape resembles that of ancient gold and silver in gots or acrescent moon which symbolizes the hope for a plentiful yearSometimes, people stuff jiaozi with sugar for a "sweet" life, and others put one or two coins inside - if you happen to come across acoin - stuffed jiaozi, you will have good luck.



But southerners like to eat nian gaoor "New Year Cake"  -a sweet sticky brown cake made of rice flour and sugarIn Chinesegao is a homonym for "high", and nian is "year". Nian gao is homonym for "higher each yearand symbolizes improvement in life year by yearTheir sweetness symbolizes a rich sweet lifeFinallythe round shape signifies family reunion.


A symbolic food for the Lantern Festival is small dumpling balls made of glutinous rice flour andfilled with sweet stuffingIt is called yuan xiao or tang yuanRound in shapethey symbolize family unitycompleteness and happinessOther dim sums like noodles and spring rollsNoodles stand for a longhappy lifean old superstition says that it's bad luck to cut them.


Spring rolls symbolize wealthbecause their shape is similar to gold barsFish also plays a large role in festive celebrationsThe Chinese word for fish, "yu", sounds like the words for wealthabundance and happinessAs a resulton New Year's Eve it is customary to serve a fish at the end of the dinnersymbolizing surplus and prosperity in the coming yearThe fish is served wholewith head and tail attachedsymbolizing a good beginning and ending for the coming year.


Chicken is another main dish during the festivalThe Chinese pronunciation for chicken, "ji", is similar to the Chinese word for "good luck". People may have roasted chicken or steamed chicken with different spiceshoweverit should be served wholesymbolizing family togetherness.


The other stewed meat can be porkmutton or beefsymbolizing wealth and strengthPeople also eat different vegetables and tofu which will bring harmony and prosperityPickles are also popular because people want to keep balance inside their bodiesToo much meat always makes trouble to your stomachwhile pickles and vegetables help you avoid sickness.Tangerines and oranges are the "luckyfruits and the best presents during the Spring Festival season as the words for tangerines and oranges sound like luck and wealthAnd let's not forget pomelosThis large ancestor of the grapefruit signifies abundanceas the Chinese word for pomelo sounds like the word for "to have".



Villager Sun Xuetang makes steamed buns with patterns in the Zhuqiao townLaizhoucityeast China's Shandong provinceSteamed bun with colourful patternslisted as an intangible heritage of Shandongis a traditional staple food during the Spring Festival in Jiaodong.

Комментариев нет:

Отправить комментарий